maandag 6 juni 2011

Migas

Migas is een traditioneel Spaans gerecht dat in het verleden voornamelijk door de herders werd gemaakt als ze met hun kudden in de hete zomermaanden hoog de bergen in trokken om de hitte te ontlopen en hun schapen te laten grazen. Vaak bleven ze wekenlang in de bergen en werden slechts één keer per week door een familielid van voorraden voorzien. Het hoofdbestandeel van hun voedsel was brood, aangevuld met wat de natuur verschafte, zoals wilde asperges, wilde knoflook, eetbare planten en kruiden. Hieronder volgt een traditioneel recept uit 1812.








Ingredienten voor 2 personen:
2 uitgedroogde stokbroden, hard. 3 teentjes knoflook , 2 speklappen in stukjes gesneden, 1 in blokjes gesneden chorizo worst, een beetje fijngestampte rozemarijn, zout en een beetje witte wijn.


Bereidingswijze:

Breek het brood in kleine stukjes en week het in water. knijp het brood daarna goed uit. 
Verhit een scheut olijfolie in een koekepan met dikke bodem of in een wok en bak de stukjes spek en chorizo gaar. Haal het vlees uit de pan en bak de fijngesnipperde knoflook in de achtergebleven olie. Haal ook de knflook uit de pan en bak het geweekte en uitgeknepen brood in de olie onder voordurend roeren tot al het water is verdampt en schep de spek, chorizo en knoflook erdoor en voeg de witte wijn, zout en rozemarijn toe. Blijf nog 5 minuten doorroeren en klaar is uw herdersmigas.

Eet smakelijk!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten